Geneesmiddelen Allergie

Een geneesmiddelen allergie komt relatief weinig voor. Bovendien is een geneesmiddelen allergie moeilijk aan te tonen, een ongewenste bijwerking van een geneesmiddel kan namelijk diverse andere mogelijke oorzaken hebben. Bij een geneesmiddelen allergie moet u denken aan allergische reacties na de toediening van een geneesmiddel, bijvoorbeeld via de mond, huid of via een injectie. Het afweersysteem van uw lichaam reageert tegen het geneesmiddel waardoor de allergische klachten ontstaan.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende soorten allergie voor geneesmiddelen, namelijk type-1 t/m type-4. Bij een type-1 allergie maakt het lichaam bepaalde antistoffen aan die zorgen voor een hevige afweerreactie tegen het geneesmiddel. De allergische reactie treedt in het algemeen snel op (binnen enkele minuten tot een uur). Dit kan zich uiten in symptomen zoals netelroos, zwelling, jeuk in de mond en keelholte, een verstopte neus of loopneus, rode en jeukende ogen, of maag-darm klachten. Anafylaxis is de meest ernstige vorm van allergische reactie die kan ontstaan.

Type-2 symptomen bij een geneesmiddelen allergie

Er kunnen ook andere allergische reacties ontstaan. Bij een type-2 reactie maakt het lichaam een ander soort antistoffen aan tegen het geneesmiddel dan bij een type-1. Geneesmiddelen kunnen zich hechten aan het oppervlak van bijvoorbeeld bloedcellen of aan huidcellen. Het lichaam herkent deze bloedcellen en huidcellen dan als lichaamsvreemd en start een afweerreactie. Als gevolg van deze afweerreactie kunnen bijvoorbeeld bloedplaatjes worden afgebroken met als gevolg een verstoorde bloedstolling. Bij een afweerreactie op huidcellen kan de opperhuid loslaten met als gevolg blaarvorming.


Type-3 en Type-4 symptomen

Als een type-3 allergische reactie onstaat, hechten de antistoffen zich aan een geneesmiddel dat zich in de bloedbaan bevindt en vormen zij hier zogenaamde complexen mee. Deze complexen kunnen neerslaan in kleine bloedvaten in de nieren, longen en de huid en op die manier koorts, gewrichtspijn, en ontstekingsplekken in de huid alsmede bloeduitstortingen veroorzaken. Bij een type-4 allergie richten bepaalde cellen van het afweersysteem zich specifiek tegen het geneesmiddel en veroorzaken een ontstekingsreactie. Deze reactie komt langzamer op gang dan type 1 t/m 3 en veroorzaakt een groot aantal verschillende huidreacties. De huidreacties kunnen relatief onschuldig zijn, zoals eczeem, maar ook ernstige aandoeningen veroorzaken, zoals blaarziekten.

Behandeling geneesmiddelen allergie

Ten eerste zal worden beoordeeld of het voor u een optie is om gebruik van het geneesmiddel te vermijden, of dat er een alternatief voor het geneesmiddel beschikbaar is. Uw arts kan dit het beste met u bespreken. Als het geneesmiddel belangrijk voor u is en er zijn geen geschikte alternatieven, dan kan gebruik van het geneesmiddel soms toch worden aangehouden afhankelijk van de ernst en het type reactie van de allergie. Er kunnen dan wellicht medicijnen worden gegeven om de allergische reactie(s) te onderdrukken. Soms is een mogelijkheid om u ongevoelig te maken en zodoende een allergische reactie op het geneesmiddel te vermijden of onderdrukken. Raadpleeg voor behandeladvies altijd in de eerste plaats uw arts. Meld bovendien een geneesmiddel allergie of -overgevoeligheid altijd aan uw apotheek en aan uw behandelend arts(en).