Huisdieren AllergieBij een allergie voor huisdieren bent u allergisch voor het haar, speeksel, de huidschilfers of de urine van het desbetreffende dier. De meest voorkomende huisdieren en dus ook de meest genoemde huisdieren allergie is de allergie voor honden en katten. Echter ook voor huisdieren zoals ratten, muizen, hamsters, vogels, paarden en koeien kunt u allergisch zijn. De allergenen zoals huidschilfers en haren kunnen overal in huis terechtkomen en komt u onvermijdelijk ook buitenshuis wel eens tegen.

Niet ieder huisdier veroorzaakt dezelfde allergie en hoeveelheid klachten. In het algemeen kun je ervan uitgaan dat katten meer klachten veroorzaken dan honden, doordat het haar van katten licht is en lang in de lucht blijft zweven. Ook het ras kan een rol spelen: bij honden geven bijvoorbeeld poedels vaak minder allergische klachten. Doordat huisdiereigenaren de allergenen onbewust met zich meedragen, is het vrijwel onmogelijk het contact volledig te vermijden. U kunt echter wel zo veel mogelijk dit contact proberen te vermijden en op die manier de symptomen proberen te voorkomen. Daarnaast kunt u met uw arts bespreken of u in aanmerking komt voor een behandeling om de symptomen te onderdrukken.


Klachten van huisdieren allergie

Als gevolg van een huidieren allergie kunnen verscheidene allergische klachten optreden. Bijvoorbeeld kan de allergische reactie zich uiten in de luchtwegen. Typische klachten zijn dan bijvoorbeeld niezen, een loopneus of verstopte neus, kortademigheid of een piepende ademhaling. Ook kunnen huidklachten optreden, zoals netelroos of eczeem.

Behandeling huisdieren allergie

Behandeling huisdieren allergie

Huisdieren allergie kan het beste vermeden worden door geen huisdieren te nemen. Als er al huisdieren zijn, is bij ernstige klachten het uit huis plaatsen soms niet te vermijden. Omdat allergenen van huisdieren soms enkele maanden blijven hangen (vooral bij katten), is het niet mogelijk om te beoordelen wat het directe effect is wanneer een huisdier bijvoorbeeld tijdelijk uit huis wordt geplaatst. De enige optie is te beoordelen of enkele weken in een huisdierloze omgeving (vakantie?) de klachten doet afnemen. Als het uit huis plaatsen van het huisdier ongewenst is, kunnen de volgende adviezen de klachten verminderen:

  • Laat huisdieren niet op bank of stoelen
  • Gebruik een stofzuiger met een speciale anti-allergiefilter (hepafilter)
  • Laat huisdieren niet in de slaapkamers komen
  • Was de handen nadat het huisdier aangeraakt is
  • Was regelmatig de kussens en andere zachte oppervlakte waar het huisdier wel eens op ligt

Naast het vermijden van de allergenen kunnen medicijnen worden voorgeschreven door uw behandelend arts. Een eventueel optredende allergische reactie kan hiermee wellicht worden onderdrukt. Als ooit een anafylaxis is doorgemaakt, wordt geadviseerd om een adrenalinepen bij u te dragen. Raadpleeg voor medicijn advies altijd in de eerste plaats uw arts.