Huisstofmijt Animatie

Huisstofmijtallergie geeft het hele jaar door klachten. Wel zijn de klachten bij een huisstofmijt allergie vaak het ergst in het najaar, als de verwarming weer aan gaat en er meer binnenshuis geleefd wordt. Huisstofmijtallergie symptomen worden veroorzaakt door de uitwerpselen van de huisstofmijt.

De huisstofmijt

De huisstofmijt is een microscopisch klein, spinachtig beestje dat met het blote oog niet zichtbaar is. De huisstofmijt leeft in huisstof en voedt zich met huidschilfers van mensen en dieren. Dit beestje houdt vooral van een warme, vochtige omgeving. Zo’n omgeving kun je het beste vermijden bij deze vorm van allergie. Huisstofmijt bevindt zich voornamelijk in matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair en vloerbedekking. Door het opdwarrelen van huisstof kunnen allergenen (aanwezig in de uitwerpselen) van de huisstofmijt worden ingeademd. Hierdoor wordt de allergische reactie veroorzaakt.


Huisstofmijtallergie symptomen

De allergische reactie van een huisstofmijtallergie kan in verschillende vormen uiten. Bijvoorbeeld kan de allergische reactie sterk lijken op de klachten van hooikoorts, zoals neusklachten en oogklachten. Bij een huisstofmijtallergie is echter vaak het hele jaar door sprake van klachten, terwijl dit bij hooikoorts afhankelijk is van het bloeiseizoen van boom- of graspollen. De huisstofmijtallergie symptomen kunnen zich ook uiten in de vorm van astma of constitutioneel eczeem.

Huisstofmijtallergie bestrijden

Huistofmijten leven in stof en voeden zich met huidschilfers van mensen en dieren. Ze groeien het beste in een warme, vochtige omgeving zoals het beddengoed, stoffen meubilair of knuffels. De bestrijding van huisstofmijtallergie is derhalve op twee onderdelen gericht: vochtbestrijding én de beperking van stof. Voor wat betreft de vochtbestrijdiging kunt u het beste zorgen dat de afvoer van vocht uit uw huis wordt bevorderd en dat het binnendringen van vocht in uw huis zo veel mogelijk wordt beperkt. Hier volgen enkele tips voor vochtbestrijding:

 • Ventileer vaak, zowel in de zomer als in de winter. In de winter bevat de koude buitenlucht weinig waterdamp. Deze lucht is erg geschikt voor ventilatie en maakt de lucht na verwarming binnen goed droog. Vochtige en warme lucht is ongunstig.
 • Vermijd lekkages. Controleer op bijvoorbeeld lekkages van afvoerbuizen van wastafels en gootstenen.
 • Gebruik voor warme isolatie van het huis liefst steenwol of glaswolvlokken of glaswoldekens.
 • Zorg voor een goede lucht ventilatie onder de vloer.

Om stof zo veel mogelijk tegen te gaan, zijn ook enkele adviezen op een rij gezet. Het advies is om eerst met de slaapkamer te beginnen. Vervolgens kunt u, indien nodig, de woonkamer en andere gedeelten van het huis aanpassen.

 • Gebruik liefst matrassen van polyether of schuimrubber. Voor matrassen, dekbedden of kussens kunt u speciale hoezen kopen. Deze hoezen laten wel vocht door, maar zijn ondoordringbaar voor huisstofmijten en hun uitwerpselen
 • Gebruik katoenen of kunststofgordijnen of lamellen. Reden is dat u deze regelmatig kun schoonmaken of wassen
 • Plaats alleen gesloten kasten, zoals gesloten boekenkasten of kledingkasten.
 • Plaats bij voorkeur meubilair met gladde bekleding en een goede kwaliteit polyether of schuimrubber (synthetisch materiaal)
 • Gebruik ook op de vloeren gladde materialen zoals plavuizen, zeil, parket of kurk. Vermijd kleden of vloerbedekking.
 • Vermijd meer huisdieren en laat ze vooral niet in de slaapkamer. Huisstofmijten houden van de huidschilfers.
 • Koop wasbare knuffels.

Bij de behandeling van een allergie worden vaak meerdere maatregelen genomen. In de eerste plaats wordt geadviseerd om het allergeen te vermijden, zoals met bovenstaande adviezen. Dit verminderd uiteraard de klachten maar voorkomt ook verergering van de allergie. Pas na stap één worden in overleg met de arts geneesmiddelen voorgeschreven om de klachten te verminderen. Tot slot kan de mogelijkheid van immunotherapie met de arts worden overlegd.