Pollen Allergie - Pollen Kalender

Een pollen allergie is een seizoensgebonden allergie. In bepaalde jaargetijden wordt men blootgesteld aan de pollen van diverse bomen, grassen of onkruid. Dit seizoen kan wel negen maanden duren, zoals te zien is in de pollen kalender hiernaast. Als u een pollen allergie heeft, krijgt u een overdreven afweerreactie wanneer u in aanraking komt met deze pollen. Deze reactie kan zich op verschillende manier uiten, bijvoorbeeld in de vorm van hooikoorts, eczeem, astma of netelroos. Een pollen allergie kan de kwaliteit van leven in sterke mate beïnvloeden. De allergische symptomen van een pollen allergie kunnen bijvoorbeeld slaapstoornissen, concentratieproblemen of hoofdpijn tot gevolg hebben.

Symptomen pollen allergie

De pollen komen het lichaam binnen bij het inademen. Een pollen allergie wordt daarom ook wel een inhalatie allergie genoemd. Naast hooikoorts en astma kunnen pollen echter ook huidklachten veroorzaken, zoals netelroos of eczeem. Typische hooikoorts klachten zijn een loopneus, verstopte neus, jeuk aan de neus en/of ogen, tranende ogen en/of een kriebelhoest. Astma klachten zijn onder andere kortademigheid en hoesten.


Behandeling pollen allergie

Helaas kan een pollen allergie niet volledig genezen worden. Wel kunnen de klachten zo veel mogelijk worden gereduceerd. De eerste stap bij het verminderen van de klachten, is het vermijden van het allergeen. Dit is bij een pollen allergie soms lastig omdat pollen nou eenmaal door de lucht zweven. Je kunt echter simpele maatregelen overwegen, zoals het sluiten van ramen van de slaapkamer of het verwijderen van pollen producerende bomen in de tuin. Naast het zo veel mogelijk vermijden van pollen bestaan er medicijnen om bijvoorbeeld huidklachten, oogklachten of neusklachten te verminderen. Raadpleeg voor advies over medicijngebruik altijd eerst uw arts.

Tip: op deze pagina staat ook informatie die handig kan zijn als je meer wilt weten over pollen allergie: hooikoorts