Voedselallergie

Voedselallergie betekent dat iemand antistoffen aanmaakt wanneer het lichaam in aanraking komt met het allergeen (de stof waar je allergisch voor bent). Door dit zogenoemde immunologisch proces wordt een allergische reactie veroorzaakt. Voedselallergie wordt vaak verward met voedselintoleratie, zoals een gluten intolerantie of lactose intolerantie. Bij een voedselintolerantie zijn geen antistoffen in het spel, maar wordt de stof eenvoudigweg door het lichaam niet verdragen. Veel mensen met een voedselintolerantie denken dat ze allergisch zijn, omdat de klachten sterk lijken op een allergische reactie.

De schatting is dat 0,5 tot 2% van de Nederlandse populatie een voedselallergie heeft. Voedselallergie komt bij jonge kinderen zo’n 8 tot 10% voor. Bij ongeveer 75% van deze kinderen verdwijnt de voedselallergie echter voor het vijfde levensjaar (vooral bij koemelkallergie). Iemand die op latere leeftijd een voedselallergie ontwikkeld, heeft grote kans dat de voedselallergie blijvend is. Dit is regelmatig het geval bij een pinda allergie

Allergenen voedselallergie

Bij kinderen wordt de voedselallergie veelal veroorzaakt door koemelkeiwit, kippenei of pinda. Minder vaak is het kind allergisch voor soja, tarwe of hazelnoten. Bij volwassenen daarentegen zijn met name hazelnoot, pitvruchten (appel, kiwi, perzik), pinda’s, tarwe, tomaat, aardappel en sesamzaad de meest voorkomende oorzaak van de allergische reactie.

Symptomen voedselallergie

Voedselallergie symptomen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld kan de allergische reactie zich manifesteren in de ademhalingskanalen. Kenmerkend zijn dan klachten zoals niezen, een loopneus of verstopte neus, kortademigheid of een piepende ademhaling. Ook kan de manifestatie samenhangen met huidklachten, zoals jeukende bulten (netelroos), zwelling van de huid (angio oedeem) of (verergering van) eczeem. Tot slot kan de allergische reactie zich ook uiten via het maag-darmkanaal. Typische klachten zijn dan jeuk aan de lippen, de mond of het gehemelte. Ook symptomen zoals zwelling van de lippen, tong of gehemelte en in ernstige gevallen het strottenhoofd. Bovendien kunnen klachten van de maag (maagpijn, brandend maagzuur, misselijkheid, braken) en darmen (krampen, diarree) optreden binnen het eerste uur na inname van de voeding. Tot slot is een systemische reactie mogelijk, met als meest ernstige vorm anafylaxis.

Voedselallergie test

Als u het vermoeden heeft dat u een bepaalde voedselallergie hebt, kunt een een voedselallergie test laten doen. Een dergelijke allergietest kan worden uitgevoerd door middel van een huidtest, RAST test of provocatietest. Soms wordt gekozen voor een eliminatiedieet voorafgaand aan één van deze testen. Een eliminatiedieet houdt in dat u in eerste instantie enkel voedingsmiddelen eet waarvan u zeker weet dat u er niet allergisch voor bent. De klachten zullen dan als het goed is weggaan. Vervolgens voegt u één voor één een voedingsmiddel toe, totdat een allergische reactie plaatsvind en u dus weet waar u allergisch voor bent. Doe nooit een test voordat u een arts raadpleegt, het provoceren van een allergische reactie zonder professioneel toezicht kan namelijk gevaarlijk zijn.

Behandeling voedselallergie

Ten eerste wordt een dieet aanbevolen om de voedselallergenen zo veel mogelijk te vermijden. Naast het dieet kunnen medicijnen worden voorgeschreven door de behandelend arts. Een eventueel optredende allergische reactie kan hiermee wellicht worden onderdrukt. Als ooit een anafylaxis is doorgemaakt, wordt geadviseerd om een adrenalinepen bij u te dragen. Raadpleeg voor medicijn advies altijd in de eerste plaats uw arts.