Wat is zonneallergie?

Zonneallergie wordt in medische termen ook wel ‘dermatitis solaris’ genoemd. Dit is een aandoening waarbij onder invloed van zonlicht huidklachten kunnen ontstaan zoals blaasjes en kleine bobbeltjes op de huid die behoorlijk heftig kunnen jeuken. Er kan ook urticaria worden veroorzaakt. De huidklachten ontstaan vaak enkele uren na blootstelling aan het zonlicht. Vaak is de reactie het hevigst bij de eerste contactmomenten met de zon, soms wordt deze reactie gedurende het zomerseizoen minder hevig naarmate men gewend raakt aan de blootstelling aan het zonlicht.

Zonneallergie komt voornamelijk bij vrouwen voor. Van de totale bevolking heeft ongeveer 1,5 op de 10 mensen last van deze aandoening. Zonneallergie ontwikkelt zich relatief vaker bij mensen met een lichte huidskleur en die minder makkelijk bruin worden.


Zonneallergie: oorzaak

Zonlicht bestaat uit zowel ‘zichtbaar licht’ als ‘ultraviolet licht’. Bij de meeste vormen van zonneallergie is het ultraviolet licht de voornaamste veroorzaker ervan. Het exacte mechanisme dat zonneallergie moet verklaren is nog niet 100% duidelijk. Vermoedelijk hangt de kans op het ontwikkelen van een zonneallergie samen met het huidtype van desbetreffende persoon. Iemand met een lichte huidskleur die minder makkelijk bruin wordt, lijkt een grotere kans te hebben op het ontwikkelen van een zonneallergie dan iemand met een van nature donkerdere huid of iemand die makkelijk bruint in de zon.

Zonneallergie: symptomen

De symptomen van zonneallergie kunnen vrij plotseling ontstaan. Iemand kan nooit eerder last hebben gehad van de aandoening en van de één op de andere dag huidklachten krijgen. Meestal ontstaan de symptomen relatief kort na blootstelling aan de zon, vaak binnen één tot vijf dagen erna. In de meeste gevallen is sprake van jeukende blaasjes, bobbeltjes of zwelling. Vaak start de reactie bij huiddelen die zijn blootgesteld aan de zon en kan de reactie zich uitbreiden tot delen van de huid die niet met zonlicht in aanraking zijn geweest. Sommige patiënten krijgen een reactie die urticaria wordt genoemd.

Zonneallergie: behandeling

Het is allereerst belangrijk om blootstelling aan zonlicht geleidelijk te laten verlopen en u goed te beschermen tegen het zonlicht met behulp van bijvoorbeeld zonnebrandcrème met hoge beschermende factor of door middel van beschermende kleding. De jeuk kan worden behandeld met geneesmiddelen. Bij een deel van de patiënten met een zonneallergie kan bijvoorbeeld een antihistaminicum of corticosteroïd geneesmiddel uitkomst bieden. Dit helpt echter niet bij alle patiënten met zonneallergie. Tot slot is desensibilisatie voor ultraviolette licht een mogelijkheid. Raadpleeg in ieder geval eerst uw arts om een passend behandeladvies te overleggen.