Onderstaande vindt u een overzicht van diverse soorten eczeem, inclusief een uitleg over ieder type eczeem en een link naar meer informatie over contitutioneel eczeem en contacteczeem.

Soorten Eczeem Omschrijving

Constitutioneel eczeem (ook wel o.a. atopisch eczeem)

Meer weten over constitutioneel eczeem?

Klik hier en lees verder op allergievoorlichting.nl!

Constitutioneel eczeem kent een aantal synoniemen, namelijk atopische dermatitis, neurodermatitis of atopisch eczeem. Bij kinderen wordt ook wel eens de term ‘dauwworm’ gehanteerd. Op deze website zullen we spreken van constitutioneel eczeem.

Constitutioneel eczeem ontstaat vaak al op zeer jonge leeftijd en heeft vaak een erfelijke achtergrond. Één van de voornaamste klachten van constitutioneel eczeem is jeuk. Naast jeuk zijn dit roodheid van de huid, zwellingen, vochtblaasjes, vochtafscheiding en kloofjes. Iemand met constitutioneel eczeem heeft vaak last van een extreem droge huid doordat de huid slecht vocht kan vasthouden.

Contact eczeem

Meer weten over contacteczeem?

Klik hier en lees verder op allergievoorlichting.nl!

Contact eczeem ontstaat wanneer je huid in contact komt met een bepaalde stof waar je allergisch voor bent (het zogenaamde allergeen). Er ontstaat huiduitslag op die plaatsen van de huid die met de stof in aanraking zijn geweest. De huiduitslag bij een contact eczeem lijkt vrij veel op die van een constitutioneel eczeem. De huid jeukt, is rood en wordt soms ook gekenmerkt door blaasjes of bultjes.

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is geen allergische vorm van eczeem.

Eigenlijk is zwemmerseczeem geen eczeem. Zwemmerseczeem is namelijk een huiduitslag die veroorzaakt wordt door een schimmelinfectie. Zwemmerseczeem komt meestal voor aan één of beide voeten en wordt daarom ook ‘voetschimmel’ genoemd. Zwemmerseczeem wordt gekenmerkt door jeuk en een rode en schilferige huid.

Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis is een vorm van eczeem die wordt gekenmerkt door jeukende huidreacties die gepaard gaan met een overgevoeligheid voor gluten in het voedsel, oftewel ‘coeliakie’. Bij iemand met coeliakie wordt de dunne darm beschadigd door een afweerreactie op gluten. Dermatitis herpetiformis wordt gekenmerkt door sterk jeukende bultjes en blaasjes op bijvoorbeeld de knieën, ellebogen, billen en rug.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een huiduitslag die lijkt op constitutioneel eczeem maar over het algemeen niet gepaard gaat met jeuk. Bovendien ontstaat seborroïsch eczeem meestal op jongere leeftijd (vaak pasgeborenen van ongeveer 6 tot 16 weken). Veel voorkomende lokaties zijn de behaarde hoofd, het gelaat, de oksels en de liezen. Seborroïsche eczeem wordt bij deze jonge patiënten gekenmerkt door een rode huid, dik bedekt met vettige, gelige schilfers. Ook volwassenen kunnen last hebben van seborroïsch eczeem. De uitslag zit dan vooral op plaatsen waar veel talgklieren in de huid aanwezig zijn, zoals de plooi tussen neus en wangen, de hoofdhuid, achter de oren, de wenkbrauwen en de borst.

Dyshidrotisch eczeem / Acrovesiculeus eczeem

Dyshidrotisch eczeem wordt ook wel acrovesiculeus eczeem of blaasjeseczeem genoemd. Deze vorm van eczeem is te herkennen aan sterk jeukende blaasjes gevuld met vocht op de handpalmen, voetzolen en/of zijkanten van de vingers. Klik op de link aan de linkerzijde van deze pagina om meer te lezen over de oorzaak en behandeling van dyshidrotisch eczeem.

Hypostatisch eczeem / Hypodermitis

Hypostatisch eczeem, ook wel hypodermitis genoemd, wordt veroorzaakt door een slechte doorbloeding van meestal de onderbenen, soms in combinatie met spataderen. De huid kan erg rood worden op plaatsen waar vochtophoping ontstaat en soms kunnen blaasjes ontstaan. Er ontstaat een ontstekingsreactie die wordt veroorzaakt doordat eiwitten uit de slecht doorbloedde bloedbaan ‘lekken’ naar de ruimte tussen de omliggende cellen.