Contacteczeem aan de handen

Contacteczeem is een huidreactie die ontstaat door contact tussen de huid en een bepaalde stof waar diegene met contacteczeem overgevoelig voor is. In bijna 70% van de gevallen is er sprake van contacteczeem door irriterende stoffen zoals zeep, afwasmiddelen, schoonmaakmiddelen, rubber, metalen, of anderszins van zulke stoffen waar in principe iedereen last van kan krijgen. In ruim 30% van de gevallen is sprake van contacteczeem als gevolg van een allergische reactie, een contactallergie / allergische contacteczeem genoemd. Overigens kan contacteczeem dat in eerste instantie wordt veroorzaakt door irriterende stoffen op termijn ook allergisch contacteczeem veroorzaken. Dit komt doordat de kapotte huid sneller gevoelig zal worden voor allergenen.


Symptomen contacteczeem / allergisch contactzeem

In eerste instantie zijn de voornaamste symptomen jeuk en kleine blaasjes op de huid. Op de langere termijn wordt contacteczeem gekenmerkt door een droge, schilferende huid. Het eczeem is vaak te zien op de handen. Dit komt niet alleen doordat u met de handen het meest in aanraking komt met allerlei stoffen, maar ook doordat de huid daar wat dunner is. Ook is contacteczeem relatief vaak aanwezig op het gezicht, waarschijnlijk omdat ook het gezicht veel aan stoffen van buitenaf wordt blootgesteld. Het kan bij contacteczeem twee tot drie dagen duren voordat de huiduitslag duidelijk aanwezig is.

Oorzaak contacteczeem / allergisch contacteczeem

De oorzaak is contact tussen de huid en een stof waar de desbetreffende persoon overgevoelig op reageert. De plaats van het contacteczeem geeft vaak ook een indicatie van de stoffen die het contacteczeem hebben veroorzaakt. Eczeem aan de voeten doet bijvoorbeeld denken aan een reactie op bestanddelen van de schoenen of antitranspiratiemiddelen. Bij eczeem aan de oren kan men denken aan allergische reacties op het nikkel van de oorbellen of op oordruppels. Eczeem rond de ogen kan duiden op een reactie op cosmetica, zoals contactlensvloeistof. Huiduitslag onder de oksel kan veroorzaakt worden door één van de bestanddelen van een deodorant. Allergisch contacteczeem komt overigens ook vaak voor als beroepsallergie. Bloemisten kunnen bijvoorbeeld contactallergie voor chrysanten ontwikkelen terwijl kappers voor bijvoorbeeld haarverf en cosmetica allergisch kunnen zijn. Metselaars met contacteczeem aan de handen krijgen dat meestal door de metalen in de specie.

Of iemand allergisch contacteczeem krijgt, hangt af van een aantal factoren. Een en ander kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van het soort allergeen (sommige allergenen veroorzaken vaker contacteczeem dan andere allergenen), hoe vaak, hoe lang en met welke hoeveelheid allergeen iemand in contact komt (des te meer, des te meer kans op contacteczeem), de leeftijd (bij jonge mensen of mensen ouder dan zestig komt contacteczeem zelden voor), en de kwaliteit van de huid (een allergeen dringt makkelijker een beschadigde huid binnen).

Behandeling contacteczeem / allergisch contacteczeem

De behandeling van contacteczeem bestaat eenvoudigweg uit het vermijden van de stof die het eczeem veroorzaakt. In het uiterste geval zult u van beroep moeten veranderen. Daarnaast kan uw arts medicijnen voorschrijven, zoals corticosteroïdcrèmes, corticosteroïdzalven of teerzalven.