Hooikoorts Allergie

Wat is hooikoorts? Hooikoorts is een vorm van allergische rinitis waarbij men niet het hele jaar door hooikoortsklachten heeft maar de klachten sterk afhangen van het ‘hooikoortsseizoen’. Hooikoorts ontstaat doordat de allergische persoon wordt blootgesteld aan pollen van bomen, gras of onkruid. Hooikoortsklachten hangen derhalve samen met de bloeiseizoenen. Hooikoorts kan de kwaliteit van leven in sterke mate beïnvloeden. De hooikoorts symptomen zoals neus- en oogklachten kunnen bijvoorbeeld leiden tot slaapstoornissen, concentratieproblemen of hoofdpijn.

Hooikoorts symptomen

Hooikoorts is in feite een allergische ontsteking van het neusslijmvlies. Hooikoorts symptomen zijn een loopneus, verstopte neus, niezen en/of jeuk in de neus en ogen. Uw ogen kunnen ook branderig aanvoelen en flink tranen. Soms is er een kriebelhoest en sommige mensen met hooikoorts hebben een vol gevoel in hun hoofd. Concentratieverlies en vermoeidheid kunnen het gevolg zijn van hooikoorts. Hooikoorts wordt in Nederland meestal veroorzaakt door graspollen en boompollen. Deze komen voor van januari tot en met september.


Oorzaak hooikoorts

In de meeste gevallen is een pollenallergie de oorzaak van hooikoorts. Graspollen en boompollen zweven door de lucht en kunnen via de luchtwegen in het lichaam komen. Deze pollen zijn sterk allergeen en kunnen onmiddellijk een allergische reactie veroorzaken. De hooikoortsklachten lijken soms sterk op een verkoudheid: u krijgt een loopneus, moet vaak niezen en uw ogen gaan tranen. De ogen worden soms ook branderig en rood. Zowel de neus als de ogen kunnen gaan jeuken, wat uiteraard ook erg hinderlijk is.
Een andere veel voorkomende oorzaak van hooikoortsklachten is een allergie voor huisstofmijt. Ook een voedselallergie kan de oorzaak van hooikoortsklachten zijn, zoals een verstopte neus. Dit is echter maar zelden de oorzaak.

Mensen met allergie voor pollen hebben ook vaak (ongeveer 50% van de gevallen) een allergie voor pit- en steenvruchten (appels, peren), groenten en granen (zie figuur 1).

Figuur 1: Pollen en mogelijke kruisallergie voor voedsel

Het soort pollen Voedsel (veel voorkomende kruisallergie)
Graspollen Tarwe, rogge, gerst, maïs, boekweit, tomaat, aardappel
Berkenpollen Hazelnoot, kastanje, appel, perzik, abrikoos, peer, pruim, kers, aardappel, wortel, kiwi, kruiden
Bijvoetpollen Selderij, peterselie, wortel, venkel, komijn, dille, anijs
Ambrosiapollen Watermeloen, komkommer, banaan

Behandeling hooikoorts

Er bestaat geen geneesmiddel waarmee hooikoorts volledig genezen kan worden. Om de hooikoortsklachten zo veel mogelijk te verminderen, is het daarom in de eerste plaats belangrijk om de allergenen te vermijden. Daarnaast bestaan er medicijnen om de oogklachten of neusklachten te verminderen. Een soort medicijn genaamd ‘antihistaminica’ kan helpen bij het onderdrukken van neus- en oogklachten. Bij forse klachten kan ook gekozen worden voor zogenoemde ‘nasale corticosteroïden’ in de vorm van neussprays. Naast behandeling van de allergische klachten, bestaat ook het zogenoemde ‘immunotherapie’. Dit is een behandeling met als doel om de hooikoorts patiënt minder gevoelig te maken voor de allergenen. Raadpleeg voor advies over medicijngebruik of immunotherapie altijd eerst uw arts.