Wat is glutenallergie?

Glutenallergie of glutenintolerantie

Glutenallergie is misschien niet de juiste term, de reactie is namelijk geen allergische reactie. Deze term wordt echter vaak gebruikt en daarom zal deze pagina hier toch op ingaan. In feite is er sprake is van een overgevoeligheidsreactie op het tarwe-eiwit ‘gluten’. Een allergie en overgevoeligheid staan dicht bij elkaar. Het grootste verschil is dat er bij een allergie sprake is van antistoffen die worden aangemaakt als afweer tegen een bepaalde voedingsstof, terwijl bij overgevoeligheid sprake is van een enzymtekort waardoor het lichaam reageert op de voedingsstof. Veel mensen denken dat er sprake is van een allergie omdat een glutenintolerantie veelal dezelfde symptomen veroorzaakt als bij een allergische reactie. We zullen de term glutenallergie aanhouden maar vonden dat dit verschil eerst moest worden toegelicht.


Oorzaak van glutenallergie

Met de term ‘glutenallergie’ wordt veelal een intolerantie voor gluten in granen bedoelt. Er zijn namelijk geen allergische antistoffen in het spel dus is er geen sprake van een werkelijke allergie (let op: een tarwe allergie is dan weer wel een ‘echte’ allergie). De klachten ontstaan daarom vaak pas laat (uren) na inname van gluten. De oorzaak kan zijn: de ziekte genaamd ‘coeliakie’ (darmaandoening) en de ziekte van Dühring. Een andere oorzaak van glutenallergie kan samenhangen met een tarweallergie, wat een veel voorkomende vorm van voedselallergie is.

Symptomen glutenallergie

Mogelijke glutenallergie symptomen zijn bijvoorbeeld:

  • Maag-darmklachten zoals braken, diarree, verstopping of misselijkheid
  • Hoofdpijn, migraine of concentratiestoornissen
  • Urticaria
  • Spierpijn en/of gewrichtsklachten
  • Behandeling glutenallergie

    Een dieet waarbij gluten worden vermeden is de belangrijkste behandeloptie. Eventueel wordt een dieet aangevuld met vitaminen of mineralen. Goede begeleiding en nauwkeurige instructie van een diëtist(e) is belangrijk. Bij patiënten met ernstige reacties kan het dragen van een adrenaline injector nodig zijn. Raadpleeg voor een passend behandeladvies altijd eerst uw arts.