Er zijn verschillende soorten allergietesten beschikbaar. In veel gevallen wordt als allergietest een huidtest gebruikt. Met een huidtest kan de arts nagaan of u allergische antistoffen tegen een specifiek allergeen hebt. Er wordt bij huidtesten simpelweg een kleine hoeveelheid van de allergene stof in de huid gespoten om te beoordelen of er een allergische reactie ontstaat. Voor alle huidtesten geldt dat de reactie na ongeveer vijftien minuten kan worden afgelezen.

Huidtesten Allergie - priktest of intracutane test

Huidtesten kunnen voor alle leeftijden worden uitgevoerd, zelfs bij pasgeboren kinderen. Er zijn verschillende soorten huidtesten: de intracutane test en de priktest. Bij de intracutane test wordt met behulp van een naaldje een kleine hoeveelheid van de allergene stof in de huid gespoten. Als na ongeveer vijftien minuten een zwelling en roodheid van de huid ontstaat, is er sprake van een allergie voor de ingespoten stof. Bij een priktest wordt de allergene stof eerst in een oplossing op de huid gedruppeld. Vervolgens wordt de opname van de stof in de huid bevorderd door een prikje door de druppel tot in de huid. Als u allergische bent voor de desbetreffende allergene stof, zal na ongeveer vijftien minuten een zwelling en roodheid van de huid zichtbaar zijn. De priktest is voor heel jonge kinderen erg geschikt.

Allergie Zoekmachine: waar wilt U meer over weten?!


.

Een allergietest kan ook worden uitgevoerd door middel van bloedonderzoek. Deze allergietest wordt de ‘RAST test’ genoemd. Wilt u meer lezen over deze allergietest, klik dan op deze link: Allergietest: RAST test. Als u met een huidtest of RAST test onvoldoende resultaat bereikt, kan soms een zogenaamde provocatietest nog een oplossing bieden.