Provocatietest Huid

Provocatietesten worden gebruikt om te bepalen welk allergeen uw allergische klachten veroorzaakt. Bij een provocatietest wordt het te onderzoeken allergeen in contact gebracht met het orgaan waar de allergische klachten optreden. Bijvoorbeeld de neus, ogen, huid of longen kunnen worden onderzocht.

Nadat het allergeen in contact is gebracht met het orgaan waar u voornamelijk de klachten ervaart, wordt bepaald of het contact tussen dit allergeen en het orgaan ook daadwerkelijk de allergische klachten veroorzaakt. Zo ja, dan bent u mogelijk allergisch voor dat specifieke allergeen (bijvoorbeeld pollen of huisstofmijt). Provocatietesten moeten door een arts worden uitgevoerd want kunnen soms risico’s met zich meebrengen, zoals in de vorm van een hevige allergische reactie. Provocatietesten worden in principe pas toegepast wanneer anamnese, een huidtest of RAST onvoldoende uitsluitsel geven over de oorzaak of ter bevestiging van een allergische reactie.

Allergie Zoekmachine: waar wilt U meer over weten?!

.


Wilt u meer weten of allergietesten, vormen van allergie of allergische reacties? Kies dan voor één van onderstaande links:

  • RAST allergietest
  • Huid allergietest
  • Soorten allergieën
  • Allergische reacties huid, luchtwegen en systemisch