RAST Test: allergie

De zogenaamde ‘RAST’ is een allergietest waarmee de arts met behulp van een bloedafname kan bepalen voor welk allergeen u allergisch bent. Nadat het bloed is afgenomen, wordt het bloed gemengd met het allergeen. Vervolgens wordt gekeken naar de hoeveelheid antistoffen die in het bloed zijn aangemaakt. De arts bepaald op deze manier met de RAST test of u allergische antistoffen tegen een specifiek allergeen produceert. Als deze antistoffen bij het bloedonderzoek worden gevonden, kan dit duiden op een allergie.

U komt voor een RAST test in aanmerking als u mogelijk allergisch bent voor een bepaalde stof of om te controleren of de behandeling van uw allergische aandoening goed werkt. RAST is een afkorting van de term ‘Radio Allergo Sorbens Test’. De uitslag wordt weergegeven in klassen variërend van 0 (niet allergisch) tot 6 (in sterke mate allergisch). Met de RAST test kan bijvoorbeeld worden bepaald of u een pollenallergie of een voedselallergie hebt. Er is voor een RAST test slechts één bloedafname voldoende om de RAST test te kunnen uitvoeren. Deze allergietest is een gangbare methode om te bepalen of u allergisch bent en voor welk allergeen.

Allergie Zoekmachine: waar wilt U meer over weten?!

.

Wilt u meer lezen over andere soorten allergietesten? Een veel gebruikte allergietest is de huidtest. Klik op de link als u verder wilt lezen over deze allergietest: de allergie huidtest Als een RAST test en huidtest onvoldoende duidelijkheid geven, kan nog worden gekozen voor een provocatietest.